21 Mayıs 2014 Çarşamba

BAĞIRSAK KURDUN MU VAR DERDİN VAR!




Geçen yıl tatilden döndükten bir süre sonra Leyla'nın vücuduna döküntüler oluşmaya başladı. Tıpkı kızamık gibi tüm vücudunda kırmızılıklar çıkıyordu. Alerji olmuştur diye düşünüp bir süre yediklerini takip ettik. Ancak yine de geçmedi. Ardından bir kan testiyle Leyla'nın bağırsağında parazit olduğunu döküntülerin de bu yüzden oluştuğunu anladık.
Daha önce kendimde ya da aileden herhangi bir çocukta parazite hiç rastlamamıştım. Dolayısıyla nereden kapılıyor, nasıl baş ediliyor hiç bilmiyordum. araştırınca ve Leyla'nın doktoru da biraz anlatınca çocukların paraziti herhangi bir yerden kapabildiğini öğrendim. Aklıma ilk gelen tatilde kaptığı oldu. Datça'da bir apartta kaldık, her şeyini kaynatarak kullandım ama denizden, sudan ya da herhangi bir yerden çocuğa geçmiş olabilirdi. Siz istediğiniz kadar temiz titiz olun olacağı varsa oluyor yani. Diyelim ki birisi ayakkabısını bağladı çocuğunuzu elledi. Hah işte o kişinin ayakkabısının kirinden bile çocuğunuza parazit geçebiliyor. Doktorumuzun açıklaması böyleydi. Ama yine de benim tahminim her ne kadar her şeyini kaynatsam da tatil yaptığımız mekanlardaki sudan ya da başka herhangi bir şeyden geçti.
Parazit tedavisi büyüklerde tek doz bir ilaca bakıyor ama konu çocuk olunca ilaç verilemediği için bağırsaklardaki kurtları dökmek zor oluyor. Leyla henüz 7 aylıktı. Doktorumuz kurtlar için kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağını önerdi. Eminim şaşırdınız:) Biz de şaşırdık ilk başta:) O gün bugündür neredeyse bir yıldır her gün çıt çıt kabak çekirdeği ayıklayıp o sivri ucunu kırıyoruz. Yaklaşık kırk adet ayıkladıktan sonra kabak çekirdeği yağıyla birlikte öğle çorbasına ekliyoruz. Kabak çekirdeğinin o sivri ucunu rondodan ya da öğütücü başka bir şeyden geçirmemek gerekiyor. Çocuğun vücuduna o sivri haliyle girmesi gerekiyor. Bir de kabak çekirdeği önceden ayıklanmış olmamalı. Oksitlendiği için faydasını kaybedermiş.
Kabak çekirdeğini Leyla'nın öğünlerine koymaya başladıktan sonra Leyla'nın kilosunda gözle görülür bir artış oldu. Ama kurtlardan kurtulmak o kadar da kolay değil. doktorumuz kabak çekirdeği ile kurtların sadece yüzde 50'sinin temizlenebileceğini söylüyor. İlaç mı? Maalesef Leyla çok küçük, ilaç ağır bir ilaç olduğu için organlarına zarar verebilir. Biz çıt çıt çıt çekirdek ayıklamaya devam...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder